Kapcsolatok

GDEV BLOG
PlanetX Horrorszkóp

Blogszemle

Blogok fórum

A Tic-Tac-Toe szabályai

Cikkek / Tic-Tac-Toe (6447 katt) Kapitány
  2014.02.17.

A Tic-Tac-Toe játékot két játékos (X és O) játssza egy 3x3-as táblán. Az első játékos egy X, a második pedig egy O jelet használ a lépései során. A tábla mezői a kiinduló állapotban üresek.A játékot az X jelű játékos kezdi. A játékosok felváltva lépnek, lépéseik során a hozzájuk tartozó jelet a tábla valamelyik üres mezőjére kell helyezniük. A választható lépések száma így minden esetben véges, a tábla méretéből következően legfeljebb 9 lehetőségből lehet választani.

A tábla mindvégig látható mindkét játékos számára, így a játékkal kapcsolatos információk birtokában vannak. A lépéseket nem befolyásolja a véletlen, az csak a szereplők döntésein múlik, így a szerencsének nincs szerepe egy adott játszma alakulásában.

A játék addig tart, amíg:

1. Valamelyik játékos el nem éri azt, hogy az ő jeléből vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan 3 db legyen egymás mellett a táblán. Ekkor az adott jel tulajdonosa nyerte meg a játszmát.

2. Vagy addig, amíg a táblán nem marad több üres mező, és így nincs lehetőség további lépésekre. Ha ebben a helyzetben egyik játékosnak sincs 3 jele egymás mellett az 1. pontban leírtak szerint, akkor a játék döntetlenül végződik.

Mivel kezdetben 9 üres mező közül lehet választani, és az üres mezők száma minden megtett lépés után 1-gyel csökken, ezért végtelen játszmák nem fordulhatnak elő.

A szabályokból következik, hogy a Tic-Tac-Toe megfelel a kétszemélyes, teljes információjú játékokkal kapcsolatban megfogalmazott kritériumoknak.

A lehetséges győzelmi pozíciók a következő ábrán láthatók:A következő ábrán példaként egy 5 lépéses játszma látható, amely az X játékos győzelmével zárul (az aktuális lépést a nagyobb méretű jel szimbolizálja):A játék más neveken is ismert, angolul Noughts and Crosses, Xs and Os, vagy még egyszerűbben az OXO néven találkozhatunk vele, magyarul pedig a 3x3-as amőba elnevezés fordul még elő.

Előző oldal Kapitány